Blinde vinken met Brugse Zot Bruin
Blinde vinken of vogeltjes zonder kop zijn een heerlijke mengeling van varkens- en rundsgehakt met een dun lapje rundsvlees eromheen. Een afgeleide is de slavink waarbij het geheel verpakt wordt in een spekjasje. Het recept dateert uit de achttiende eeuw. In de Provence gaat dit ‘vleesje’ als ‘alouettes sans tête’ (leeuweriken zonder kop) door het leven. We garen onze ‘vinken’ in Brugse Zot Dubbel en bewaren nog een paar flesje voor erbij te drinken.
Ingrediënten:
- 4 blinde vinken
- 3 fijngesnipperde uien
- 100 ml vleesbouillon
- 1 flesje Brugse Zot Dubbel
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes tijm
- handvol fijngesnipperde peterselie
- boter
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Smelt een klontje boter in een kookpot.
- Bak de blinde vinken rondom bruin in boter.
- Voeg de uien toe en laat even garen.
- Blus met het bier en laat de alcohol verdampen. Giet er de bouillon bij, voeg de laurierblaadjes en tijm toe en kruid met peper en zout.
- Doe het deksel op de pan en laat de vinken op een zacht vuur 30 minuten sudderen.
- Bestrooi met de peterselie.
- Serveer met natuuraardappelen en gestoofde worteltjes.
Pairing:
Bij dit zacht in boter gegaarde en met groenten geserveerde gerecht drink je best een bruin bier, zoals een Brugse Zot Dubbel. Dit zachte, subtiel moutige, licht fruitige en ietwat apart bier sluit mooi aan bij dit ongewone en stevige vleesgerecht.
Foto’s © Visitflanders