Eupen is de hoofdstad van de Duitstalige gemeenschap van België. ‘Ostbelgien’ staat voor complexloos Belgisch. De ‘laatste Belgen’ worden de inwoners vaak genoemd. Ze zijn meertalig en bijzonder vriendelijk. Het leven is er goed en gemoedelijk en kabbelt voort op het ritme van de seizoenen. Ze houden ook van het goede leven en daar hoort bier bij. Een lokale klassieker is het ‘Eupener Bier’.
Het bier werd oorspronkelijk gebrouwen door de Eupener Bierbrauerei. De brouwerij ontstond in 1897 door een fusie tussen twee oude Eupense brouwerijen: de Körfer’sche Brauerei (± 1685) en de Delhougne’sche Brauerei (1834). Na de Eerste Wereldoorlog ziet voor de Eupener Bierbrauerei de wereld er compleet anders uit. Plotseling ligt de brouwerij niet meer in Duitsland, maar in België. Hierdoor valt het Akense achterland weg als afzetgebied en is men genoodzaakt een ander afzetgebied te zoeken en vindt dit niet zonder succes in de Hoge Venen, de Ardennen en de regio Verviers. Begin jaren ’90 komt de brouwerij in woelig water terecht en wordt in 1998 overgenomen door Brouwerij Haacht, die het bier blijft brouwen en verdelen in de regio. Het Eupener Bier is een blond pilsbier gebrouwen volgens het Duitse ‘Reinheitsgebot’.
Bier: Eupener Bier
- Brouwerij: Brouwerij Haacht (BE)
- Alcohol Volume %: 5,1%
- Volume: Vat 50L
- Kleur: Heldere blonde kleur met een fijnmazige witte schuimkraag.
- Geur/Aroma’s: Fris en zuiver met hinten van mout en hop.
- Smaak: Fris en licht, met wederom toetsen van mout en hop. Korte zuivere afdronk.
- Food pairing: Aperitief, Schnitzel met aardappelsalade, gehaktbal met mosterd.
Foto’s © Bart Van der Perre