Goe kriek

Kriek is het meest traditionele fruitbier. Oude kriek heeft alle eigenschappen van een Oude Geuze, aangevuld met een aangenaam fruitige smaak. Brouwers voegen krieken toe aan de lambiek voor het aroma. Bovendien bevorderen de vruchten de vergisting. Volgens sommige bronnen zou een Schepdaalse boer in 1878 het eerste recept voor kriekbier neergeschreven hebben.

Bij het van nature wrange en moeilijk drinkbare lambiekbier uit de Brusselse regio, werden vanaf dat moment grote hoeveelheden krieken (20kg/100 liter) toegevoegd en mee vergist, de restpulp werd op het einde uitgefilterd. Omdat krieken, net als lambiek, van nature zuur zijn, was ook het eerste artisanale kriekenbier erg zuur. Daarom hadden veel mensen de gewoonte om suiker te smelten in het bier. Oude Kriek bevat een mengeling van lambiekbieren van gemiddeld minstens 1 jaar oud met (10–25%) krieken, kriekensap of -concentraat. Belangrijk is dat de krieken meegisten met het bier en daarna nog minsten enkele maanden rijpen. Deze bieren zijn meestal licht zurig kant, met witte tot lichtroze schuimkraag en complex wrang zoals een lambiek. Moderne kriekenbieren worden vaak voor het bottelen kunstmatig aangezoet, in combinatie met smaak- en kleurstoffen. Naast lambiekbieren zijn het pils- of witbieren waaraan vruchtensap of –siroop wordt toegevoegd.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!