GRANDE CHOUFFERIE

Feesteditie

In het groene hartje van de Ardennen, waar sprookjesachtige wezens en kabouters zich nog durven én kunnen vertonen, ligt Brasserie d’Achouffe. De omgeving doet dromen en ook het verhaal van de plaatselijke brouwerij klinkt als een droom … die voor twee ambitieuze Belgen ook werkelijkheid werd. Hun hobby groeide uit tot een internationaal succes. Een sprookje waarvan nu 40 jaar geleden de eerste worden werden geschreven. In augustus mag de brouwerij dus 40 kaarsjes uitblazen en dat gaan ze daar heus niet alleen doen. Naar jaarlijkse traditie wordt midden augustus La Grande Choufferie georganiseerd. Voor deze verjaardag wordt het dus een GIGA editie met activiteiten en muziek waarop het speciaal gebrouwen verjaardagsbier rijkelijk zal vloeien.

De geschiedenis van La Chouffe gaat terug tot eind jaren 70. Twee Belgische schoonbroers gepassioneerd door bier, Chris Bauweraerts en Pierre Gobron, beginnen bier te brouwen in hun boerderij, in het hartje van de Vallei der Feeën in Achouffe.

Vanuit hun garage en met een budget van minder dan 5.000 euro realiseren ze hun droom: op 27 augustus 1982 komt hun eigen bier op de markt. La Chouffe is geboren. Het bier slaat zo aan, dat de 49 liter bier die ze op dat moment hebben gebrouwen, in één oogopslag de deur uit is. Halverwege de jaren 80 besloten ze een boerderij te kopen en gingen ze volop voor het brouwavontuur. In 1992, 10 jaar na het eerste brouwsel, werd er al 5.000 hectoliter per jaar geproduceerd.

In 2006 komt de kabouter onder de vleugels van Duvel Moortgat te zitten. Er komt tot groot plezier van de fans eindelijk een botteling in 33cl en ondertussen is het assortiment ook flink gegroeid: La Chouffe, Mc Chouffe, Chouffe Bok, Chouffe Soleil, Chouffe Blanche, N’Ice Chouffe en onze persoonlijke favoriet … Houblon Chouffe!

Het kaboutertje wist vele harten te veroveren in binnen- en buitenland. Anno 2022 kan je waar je ook maar op vakantie gaat steeds terugvallen op één van de Chouffe-bieren als de heimwee even de overhand neemt. Het blijft desalniettemin nog steeds een hele ervaring om een Chouffe aan de bron te gaan drinken en het hele verhaal zelf te ontdekken. Doe je dat ter gelegenheid van La Grande Choufferie dan wordt het al helemaal onvergetelijk.

Giga Grande Choufferie

Half augustus heeft Marcel de gewoonte genomen om een heus verjaardagsfeestje te geven. Nu hij veertig wordt doet hij er nog een schepje bovenop en dus streep je 12, 13 en 14 augustus best al meteen aan in je agenda. Het wordt een feesteditie om nooit te vergeten. Marcel en de kabouters staan klaar om je te ontvangen voor een chouffetastische driedaagse.

De Grande Choufferie is een gratis evenement aan de brouwerij in Achouffe en er is zeker genoeg versgetapte Chouffe voor iedereen! Alles draait om plezier en gezelligheid. Live muziek, talloze animaties en activiteiten waarvan de meest beroemde en beruchte ongetwijfeld de bakkenklim is. Geen Grande Choufferie zonder … bakklimwedstrijd! Een spektakel waarbij je al klimmend de hoogst mogelijke toren met bakken La Chouffe bouwt. Het verhaal gaat door tot je naar beneden dondert. Weliswaar in, het dor een veiligheidsgordel want het record staat inmiddels op 29 bakken en dan ben je toch al zo’n 7m boven de grond.

Uiteraard zijn er ook brouwerijbezoeken voorzien en hoef je evenmin dood te gaan van de honger. Kortom, een leutige totaalbeleving!

Tot in augustus in Wibrin, het dorp met de magische postcode 6666.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open