The year of the pig
Het Chinese Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestperiode die zich kenmerkt door maaltijden met de familie, de kleur rood, lampionnen en veel vuurwerk. De eerste dag valt ieder jaar op de tweede of derde nieuwe maan na de zonnewende, wat meestal eind januari of in februari is. Het feest duurt daarna nog 15 dagen, waarbij ook de laatste dag weer belangrijk is. In China zelf wordt het Chinese Nieuwjaar 春节 (chūnjíe) genoemd wat Lentefestival betekent. Volgens de Chinese kalender begint morgen, 5 februari 2019 het jaar van het zwijn. We vieren graag mee met een authentiek Chinees chop-choi gepaird met een authentiek Belgisch bier.
Ingrediënten:
- 500 g varkenslapjes in fijne reepjes gesneden
- 2 fijngesneden wortelen
- 2 rode paprika’s in fijne reepjes
- 1 rode fijngesneden rode peper
- 2 fijngesneden selderstengels
- 2 uien in fijne ringen
- 1 prei in fijne ringen
- 1/4 fijngesneden Chinese kool
- 200 g sojascheuten
- 2 fijngehakte tenen look
- 5 eetlepels sojasaus
- scheutje arachideolie
- peper & Zout
Bereidingswijze:
- Verhit de olie.
- Roerbak kort het vlees.
- Roerbak de groenten tot ze gaar zijn (voeg eerst de harde groenten toe en daarna pas de zachte).
- Voeg de sojasaus toe.
- Kruid met peper & zout.
Pairing:
We combineren dit eenvoudige maar smakelijke gerecht met een Strandgaper van de Scheldebrouwers. Het zijn licht zoete aanzet, volle smaak en licht bittere afdronk past het bier uitstekend bij de Chop-choi. Bier en het gerecht houden elkaar in evenwicht, een vredig en rustig smaakhuwelijk.
Foto ©Bart Van der Perre