MALHEUR BIÈRE BRUT & CAMEMBERT

Malheur Bière Brut is een exclusief bier met 11% alcoholvolume van de brouwerij De Landtsheer in Buggenhout. Zo’n Bière Brut doorloopt het hele productieproces van een echte Champagne. Het basisbier ondergaat een eerste gisting gedurende een tiental dagen. De tweede gisting duurt ongeveer even lang. Na het lageren en filteren wordt er een dosis champagnegist en witte kandijsuiker toegevoegd. Op de hergisting op fles volgt dan de remuage en uiteindelijk de ‘dégorgement’. Het resultaat is een verfijnd en sprankelend bier met een pittige schuimkraag en een elegante nasmaak. Het is uiterst geschikt als aperitief of digestief. Dit champagnebier geurt naar exotische vruchten. De fluweelzachte volle smaak van mout evolueert naar een droge licht bittere afdronk. We pairen dit bier met een pittige witschimmelkaas uit Normandië.

Camembert de Normandie AOC

Deze witschimmelkaas is gemaakt op basis van de rauwe melk van Normandische koeien. De melk wordt met de pollepel in cilindervormige bakjes geschept. Vijf lagen boven elkaar die men dan een nachtje spontaan laat uitlekken. Vervolgens wordt de kaas ingewreven met Penicillium camemberti en een beetje zout en 16 dagen te rusten gelegd tot er een zachte ivoorwitte kern ontstaat met een donsachtig witte, lichtje gezouten korst. Nadien volgt de rijping (affinage) van ongeveer 7 dagen bij de kaasmeester. De lichtjes zoute, wat scherpe smaak van Camembert heeft voldoende karakter voor de machtige Malheur Brut. De stevige pareling van de Malheur brengt dan weer voldoende verfrissing bij de uiterst romige kern van kaas.

Is een goede rijpe Camembert net iets teveel van het goede voor jou en hou je het graag dichter bij huis? Ga dan als vervanger voor een Keiems Bloempje van biokaasmakkerij ’t Dischhof. Een super lekkere, romige kaas van dezelfde ‘kaasfamilie’, maar toch een stukje zachter van smaak.

Cover © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open