ORVAL

De Onze-Lieve-Vrouw Abdij van Orval, in 1132 door de Cisterciënzers gesticht, werd tijdens de Franse revolutie volledig verwoest. In 1926 kwam de abdij weer tot leven. Enkele jaren later werd de brouwerij opgestart door leken. Het bier moest de nodige fondsen helpen vergaren voor de heropbouw van de abdij. Later zouden de opbrengsten in het onderhoud van de kloostergemeenschap voorzien. En zo geschiede.

We kennen Orval vandaag als een buitenbeentje onder de Belgische bieren. Maar niet enkel het bier en het glas van Orval is uniek maar ook de fles is heel bijzonder. Het is een creatie van de Gentse architect Henri Vaes (1876-1946), die niet alleen de fles ontwierp, maar ook het glas, de abdij, de brouwerij en de kaasmakerij. In 1926 begon hij aan de plannen voor de heropbouw van de oude Cisterciënzer abdij van Orval die in 1793 vernield was. Dit zal zijn levenswerk worden. Op 20 augustus 1929 werd de eerste steen gelegd in aanwezigheid van prins Leopold en van kardinaal Van Roey. In 1948 is de nieuwe abdij opgeleverd. De vorm van de iconische fles is door de jaren heen niet of nauwelijks veranderd. Het originele design is nog steeds een lust voor het oog.

Bier: Orval

  • Brouwerij: Notre-Dame d’Orval (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 6,2%
  • Kleur: Amber/oranje kleurig met een fijne witte schuimkraag. Rustige pareling.
  • Geur/aroma’s: Fruitige neus met frisse hoptoesten en een nauwelijks waarneembare hint van Brett.
  • Smaak: Redelijk vol, zacht, aangenaam mondgevoel, fruitige en gistige nuances, licht zure toets, licht bittere en frisse afdronk.
  • Foodpairing : Forel Meunière, saucisson gaumais met brood, Orvaliflette, varkenshaasje met Orval kaas.

*De Geproefde Orval was ongeveer zes maanden oud.

Foto’s © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open