Peanut Butter Milk Stout

Ons wekelijks bier

Als ik mag afgaan op het gigantische succes van Black Friday besluit ik dat mensen hier dol zijn op de ‘day after’ van Amerikaanse feestjes. Om Thanksgiving zelf geven we geen moer, de dag erop gaan we shoppen als zotten. Wel, gisteren was er ook zo’n feestje: ‘Forth of July’ ofte ‘Independence Day’. Voor wie het toch wat zou schelen, de nationale feestdag van de USA viert het onafhankelijk worden van 13 voormalige Britse kolonies op 4 juli 1776 in Noord Amerika. Wij bouwen voor de lol ons feestje dus de dag erna (een vrijdag ligt sowieso beter) en dat doen we met een ‘über’ Amerikaans bier, eentje met peanut butter !

Het vermalen van noten en bonen is geen Amerikaanse uitvinding, de Inca’s deden het al, maar peanut butter is wel degelijk door Uncle Sam tevoorschijn getoverd. Wie de credits precies verdient is niet volledig duidelijk, maar laat het ons houden op het feit dat het eind 19e eeuw werd uitgevonden in de American Midwest. Het is evenwel nog een 30-tal jaren wachten alvorens het echt gigantisch populair werd.

Na de Eerste Wereldoorlog was er een rantsoenering voor vlees en aardnoten vormden een welkom en vooral goedkoop alternatief om toch die nodige proteïnen binnen te krijgen. Voldoen aan een basisbehoefte zou je dus kunnen zeggen, maar de Amerikanen gaan het eten van peanut butter echt tot een kunst verheven. Dit gaat gewoon integraal deel gaan uitmaken van de Amerikaanse eetcultuur.

Het populairste ‘gerecht’ is ongetwijfeld de ‘PB&J-sandwich’ (Peanut Butter & Jam) die tijdens het interbellum in elke boekentas een plaatsje begon te krijgen. Maar, zoals gezegd, wist die ‘boter’ de hele Amerikaanse cultuur te infiltreren, tot en met de biercultuur. Nieuwsgierig wat dat geeft? We nemen de proef op de som en gaan het weekend in met een Peanut Butter Milk Stout!

Bier: Peanut Butter Milk Stout

  • Brouwerij: Belching Beaver Brewery (USA)
  • Volume: 12 oz
  • Alcohol Volume %: 5,3 %
  • Zicht: Zo zwart als de nacht en zou dus ook perfect passen op Black Friday… Romige, vaste schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Zwarte chocolade. Zoetig. Gegrilde aardnoten. Snickers chocoladereep.
  • Smaak: Weerspiegelt de neus met een erg romige aanzet alsof je een Snickers chocoladereep in de mond laat smelten. Wat meer gebrande cacao. Beetje zoetigheid van lactose. Ronde, zachte afdronk met cacao en gegrilde aardnoten. Zoet maar niet te.
  • Foodpairing: Mole poblano, Fourme d’Ambert, Dame Blanche.

Hier klinkt die ‘peanut mania’ wat vreemd, maar voor wie het proberen wil is deze versie van Belching Beaver wel een aanrader. Het haalde brons in een categorie ‘flavoured beers’ op de Brussels Beer Challenge en kan dus zeker als een deftig stijlvoorbeeld beschouwd worden. Als deze specifieke versie minder jouw ding zou zijn, de brouwerij biedt een hele range aan. Een ‘Nitro’, een ‘Latte’ tot een ‘Barrel Aged Imperial’ en zelfs een PB&J !

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open