POLARIUS

Ons Wekelijks Bier

Stilletjes aan beginnen brouwers weer nerveus te worden en worden nieuwsgierig naar wat de hopoogsten dit jaar gaan geven. De oogstperiode breekt namelijk aan en dan pas weet je echt wat voor hoeveelheid, bitterheid, aroma, … je in de kuip hebt. Spannend en super boeiend natuurlijk. De brouwer moet dan meestal zijn recept wat gaan bijschaven om rekening houdend met de karakteristieken van de nieuwe oogst toch een zekere smaakconsistentie te behouden. Hoe beter de kwaliteit van de oogst hoe makkelijker dit zal zijn en top basis ingrediënten zijn sowieso in het voordeel van de eindverbruiker. Duimen op een goed oogstjaar dus.

Om in het hopthema te blijven gaan we het weekend in met een Polarius van Belgo Sapiens. Het bier maakt deel uit van hun basisgamma en met deze stevig gehopte lager waren ze bij de eersten die op de Belgische markt kwamen met een ‘hoppy lager’. Het bier werd dan ook nog eens in blik aangeboden… zijn tijd een eindje voor en het kreeg dan ook wat moeilijker voet aan wal. Vandaag is dit absoluut het type bier waar velen naar op zoek zijn. Veel smaak voor niet al te veel alcohol, fris, stevig gehopt en super dorstlessend.

Voor de naam zocht brouwer Damien het niet al te ver. Het is rechtstreeks afgeleid van de gebruikte hop, de Polaris. Deze hopvariëteit werd in Duitsland ontwikkeld en kwam in 2012 op de markt. Het valt onder de categorie van de super alfa hoppen of hoppen die een enorm bitterende kracht hebben. Als je er een beetje mee vertrouwd bent, het gehalte aan alfazuren voor de Polaris ligt meestal zo ergens rond de 20%. Andere hoppen in deze categorie zijn Hercules, Zeus, … je merkt aan de naam alleen al dat dit één en al ‘power’ is. Het mooie aan de Polaris – en de reden waarom Damien er ook zo dol op is – is dat het bovendien een uiterst aromatische variëteit is. Kruidig, harsig en frisse toetsen van munt met ook nog wat fruitige accenten en wat bloesems. Een heel pallet waarmee de hop ook echt kan worden gezien als een ‘dual purpose’ hop (die zowel als bitterhop als als aromahop kan worden aangewend door de brouwer).

Op het etiket prijkt een mannetje dat volledig is samengesteld uit hop en speciaal voor het bier werd ontworpen. Een etiket dat dus perfect aangeeft wat je kunt verwachten. Groot voordeel is dat het grote blikken zijn en dat is voor zo’n dorstlesser altijd mooi meegenomen.

Het bier wist bij de laatste editie van de Brussels Beer Challenge een bronzen medaille te halen in de categorie ‘Hoppy Lager’. Moeilijkste bij dit soort bieren is om geen ‘soepje hop olie’ te verkrijgen en een mooi evenwicht te bewaren, iets waar Damien dus wonderwel in geslaagd is.

Bier: Polarius

  • Brouwerij: Belgo Sapiens (BE)
  • Volume: 50 cl
  • Alcohol Volume %: 5,0% ABV
  • Zicht: Stroblond en nagenoeg helder. Fijne pareling. Fijnmazig en ietwat vluchtige schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Zacht moutig. Duidelijk hop aroma. Licht harsig. Kruidig met fris fruitige toetsen. Fris en best intens.
  • Smaak: Moutige aanzet met een zoetje. Mals. Zuiver. Goed gedoseerde bitterheid die mooi doorvloeit naar de afdronk. Beetje harsig, maar niet te. Crisp en vrij droge finale.
  • Foodpairing: Avocado met gerookte zalm, macaroni met ham en kaas, winterse fruitsalade (zo eentje met niet al te veel rood fruit dus).
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open