Ons wekelijks bier
Op Allerheiligen konden we niet anders dan een paar ‘Sinten’ open te trekken. Het is jaarlijks op 18 april dat Sint-Idesbald speciaal in de verf wordt gezet, op zijn naamdag, maar gezien het ‘aller’ Heiligen is, is het vandaag ook zijn dag. Gezien er ook meer dan één bier uit dat gamma met edelmetaal aan de haal ging tijdens de Brussels Beer Challenge gaan we voor de blonde als aperitief om dan verder te gaan en af te sluiten met de Rousse. Eén Sint-Idesbald’ zou Allerheiligen niet waardig zijn en op één been kun je niet staan.
De Cisterciënzerabdij O.L.V. Ten Duinen had in het verleden ook een brouwerij en dankzij brouwerij Huyghe is dit sinds kort weer het geval. De nieuwe brouwerij werd gebouwd in de oude varkensstallen van de abdijhoeve Ten Bogaerde, een indrukwekkende site dat deel uitmaakt van de abdij. Een aangename plek voor een verpozing bij een frisse St. Idesbald met zicht op de brouwinstallatie.
Bier: St. Idesbald Blond
- Brouwerij: Brouwerij Huyghe (BE)
- Volume: 33 cl
- Alcohol Volume %: 6,0%
- Kleur: Erg heldere, bijna blinkende goudblonde kleur. Zachte pareling. Vrij luchtige schuimkraag dat goed aanblijft.
- Geur/aroma’s: Zacht en vrij complex. Aangename mix van fruitige esters met een wat kruidigere fenolische toets. Beetje zwavel en een fris vleugje citrus.
- Smaak: Weerspiegelt de neus met een zachte moutige en fruitige aanzet. Fris koolzuur. Mooi geïntegreerde bitterheid en een licht kruidig accentje in de afdronk. De nabitters zijn redelijk uitgesproken, maar niet storend.
- Foodpairing: Als aperitief met blokjes De Moerenaar (kaas uit het nabij gelegen Veurne). Vol-au-vent. Carré confituur.
Bier: St. Idesbald Rousse
- Brouwerij: Brouwerij Huyghe (BE)
- Volume: 33 cl
- Alcohol Volume %: 7,0%
- Kleur: Diep amber met een wat oranje gloed. Compacte, romige schuimkraag.
- Geur/aroma’s: Zacht geroosterd mout (koekjes), wat karamel, gedroogd fruit (abrikoos) en een licht kruidige hint.
- Smaak: Moutige aanzet met wat karamel zoetigheid. Droogt vrij goed uit en evolueert naar een zacht bittere finale. Rond en aangenaam.
- Foodpairing: Oude Gouda, saffraancouscous, panna cotta met abrikozen.