DRAMA QUEEN

Collab: Queens of Hop & brouwerij Stokhove

Het Oostendse bierbedrijf Queens of Hop en brouwerij Stokhove uit Oostkamp in België lanceren hun samenwerkingsbier ‘Drama Queen’. Queens of Hop is het project van bierliefhebster Katie Van de Weghe. Drama Queen is een evenwichtig bruin bier van hoge gisting in porter-stijl. Het werd gebrouwen met Engelse mouten, hoppen en gisten, maar veel Belgische liefde

Vijf jaar geleden startte ze haar bedrijfje in bijberoep, met de bedoeling het Belgische bier te promoten -voornamelijk bij de Belgen zelf- door middel van proeverijen en de verkoop van bierpakketten. “Bier is een fantastisch product, en jaarlijks komen heel wat mensen naar ons land afgezakt om ons bier te proeven, maar helaas appreciëren de Belgen zelf het product (nog) niet genoeg”, steekt de Oostendse zythologe -de officiële term voor wat in de volksmond een ‘biersommelier’ wordt genoemd- van wal. “Veel mensen blijven nog teveel steken bij hun ‘favoriete’ merk en zien nog te weinig in wat voor een rijk arsenaal aan kleuren, geuren en smaken ons bierlandschap bevat.” Intussen heeft Katie ook een volledige carrièreswitch naar het bier achter de rug en werkt ze voor brouwerij Bourgogne des Flandres in Brugge, leidt ze toekomstige biersommeliers op als docent zythologie bij Syntra, toert ze binnen -en buitenland rond met bierproeverijen en organiseert ze bier(proef)tours in Brugge onder de naam ‘Beery Bruges’. “Ik ondervond tijdens de COVID-periode echter een enorme terugval door het wegvallen van de horeca en het toerisme. Ik organiseerde wat online tastings en activiteiten maar dat was toch niet geheel hetzelfde”, gaat Katie verder. “In 2021 stelde ik mezelf daarom drie belangrijke doelen, zaken waarvan ik al lang droomde maar nooit de tijd heb gevonden om ze te realiseren. Ik ben trots te mogen zeggen dat ik in 2021 al leerde brouwen op een professionele installatie, en de beide andere zal kunnen waarmaken in 2022: jureren in een internationale bierwedstrijd, en een ‘eigen’ bier lanceren.”

Voor haar bier, een eigen uitgewerkt recept dat eerst in kleine hoeveelheid werd gebrouwen op haar thuisbrouwinstallatie, vond Katie een ideale partner in Brouwerij Stokhove, de Oostkampse brouwerij die intussen al wat bekroonde bieren in hun gamma heeft zitten. De brouwerij won op het BAB Brugs Bierfestival maar liefst vier keer de publieksprijs: op de laatste editie in 2020 met hun Triple Joe en maar liefst driemaal met de Waardamse Tripel. De brouwerij zag het levenslicht in 2011 en is op tien jaar tijd al twee keer in capaciteit uitgebreid. Toen brouwers Jan Dewaele en Levi Hogenhall de eerste versie van het bier proefden, waren ze er meteen weg van. Ze stelden voor het samen in grotere oplage te brouwen. Tijdens het brouwen begon de zoektocht naar een naam. “Het moest leuk klinken en een link hebben met ‘Queens’. Al lachend stelden de brouwers ‘Drama Queen’ voor. Ik kan wel wat relativeren en zag er wel de humor van in, dus zo geschiedde”, gaat Katie verder. Het elegante etiket, waarvoor ze van de brouwers carte blanche kreeg, is van de hand van het Oostkamps bedrijf Studio 399. Drama Queen is een evenwichtig bruin bier van hoge gisting in porter-stijl. Het werd gebrouwen met Engelse mouten, hoppen en gisten, maar veel Belgische liefde. Het is een helder, donkerbruin bier met een mooie, stabiele, licht beige schuimkraag. In de geur en de smaak vind je toetsen van chocolade, karamel en rijpe vruchten terug. Het bier eindigt met een mooie, droge maar toch volmondige afdronk.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open