Kalfsblanket is de klassieker onder de klassiekers. Jong en oud houden van dit gerecht. In een niet al te ver verleden was deze lekkernij voorbehouden voor feestdagen. Maar vandaag de dag kan het ook op een doodgewone woensdag. We serveren dit gerecht met een heerlijke Westmalle Tripel.
Ingrediënten:
- 1 kg Kempische klafsfricassee
- 250 gr kalfsgehak
- 3 wortelen geschild en in stukken gesneden
- 25 gepelde zilveruitjes
- 250 gr witte champignons on schijfjes gesneden
- 75 cl Westmalle Tripel
- 2 el bloem
- scheutje room
- Sap van een halve citroen
- bouquet garni
- 1 kruidnagel
- Hoeveboter
- Peper & zout
Bereidingswijze:
- Smelt een klontje boter in een pot en braad het vlees aan (niet laten bruin worden).
- Rol ondertussen kleine balletjes van het gehakt.
- Kook de balletjes in een pot met gezouten water. Haal ze eruit en laat afkoelen.
- Bestrooi het kalfsvlees met de bloem en laat één minuut garen.
- Voeg de Westmalle Tripel toe.
- Voeg de zilveruitjes en de wortels.
- Voeg het bouquet garni en de kruidnagel toe.
- Kruid met peper en zout.
- Laat alles 90 minuten zachtjes garen.
- Voeg 10 minuten voor tijd de champignons en de balletjes toe.
- Werk af met de room en het citroensap.
- Serveer met verse pasta of krieltjes.
Foodparing:
We veranderen niet van bier en serveren een Westmalle Tripel bij de stoofschotel. Het machtige bier gaat een alliantie aan met het stevige en complexe gerecht. Er ontstaat een oppermachtige pairing. Niccolò Machiavelli zou de combi ongetwijfeld waarderen.
Cover © Lekker van bij Ons
Foto © Westmalle