Een zalige Belgische klassieker die je ook makkelijk thuis klaarmaakt. Luikse balletjes met saus van Limburgse stroop en Val-Dieu Brune dat lust toch iedereen, met daarbij een fris slaatje en frietjes met mayonaise, mmmm!
Ingrediënten:
- 1 kg gehakt
- 1 ei
- 2 sjalotten
- 4 el bloem
- 3 el paneermeel
- 4 dl Val-Dieu Brune
- 8 dl rundsfond
- 3 el Luikse siroop
- 2 el mosterd
- 40 g goede boter
- 1 kruidentuiltje
- peper
- zout
Bereidingswijze:
- Doe het gehakt in een kom, samen met de fijngehakte sjalotjes, het ei, het paneermeel, peper en zout. Kneed tot een homogeen mengsel en voeg indien nodig een beetje extra paneermeel toe. Vorm grote gehaktballen, rol ze door de bloem en tik er het overschot af. Bak deze ‘bouletten’ rondom goudbruin, in een pan met de warme boter.
- Voeg de mosterd, de Luikse siroop, de rundsfond, het bier, en het kruidentuiltje toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen, zonder deksel.
- Serveer met een frisse groene salade en frietjes met mayonaise.
Pairing:
We opteren voor een Val-Dieu Blonde, het subtiel fruitige en relatief lichte vier geeft een frisse toets aan het smeuïge gerecht. Het bier geeft een meerwaarde aan de balletjes. Het is een mooie combinatie.
En een ander zalig gerecht mat Val-Dieu: Lamskoteletjes met Val-Dieu
Foto © Bart Van der Perre