Wie ‘België’ zegt, denkt ook aan ‘moules-Frites’, het is een deel van onze identiteit. Neodadaïstisch kunstenaar Marcel Broodthaers vereeuwigde in 1966 dit gerecht in een echt kunstwerk: ‘De grote mosselpot’. Dit werk werd in 2001 door het SMAK in Gent aangekocht. Naast bekend kunstwerk is moules-frites natuurlijk een heerlijke en gemakkelijke volkse klassieker. Volgens VTM Koken ideaal als antwoord op de vraag: wat eten we vandaag. Op talloze plekken in ons land kan je dit zalige gerecht eten: sappige Zeeuwse mosselen met krokante frieten. Vandaag maken we mosselen op echte Belgische wijze: met bier en witloof.
Ingrediënten:
- 4 kg gekuiste en gewassen Zeeuwse mosselen
- 4 witloofstronkjes
- 1 witte ui
- 2 wortelen
- 2 stengels bleekselder
- 1 rood pepertje
- 1 flesje Vedett Extra White
- Kruidenbuiltje
- Hoeveboter
- Peper & zout
Bereidingswijze:
- Was, schil en snij de groenten in fijne reepjes.
- Smelt een klontje boter in een grote kookpot.
- Stoof de groenten aan gedurende enkele minuten.
- Voeg de mosselen, het bier en het kruidenbuiltje toe. Kruid met peper en zout.
- Laat garen gedurende 5 minuten. Als de schelpen open zijn is het gerecht klaar.
- Dien op met frieten.
Pairing:
Het frisse, zachte en licht kruidige bier past uitstekend bij het zilte gerecht. De bitterheid van het witloof en de licht pikante toets van het pepertje zorgen voor een extra smaakdimensie.