STOUTERIK

Ons Wekelijks Bier

Toch een wat speciale dag die 9 september. Velen zullen zich dat niet kunnen herinneren maar in 1976 vertrok een wel erg grotere stouterik naar de ‘eeuwige jachtvelden’ vertrok. Mao Zedong was een ‘grootmeester’ in de stijl en heeft ingrijpend de wereld veranderd tegen een stevig menselijk prijskaartje. Maar goed, “Embrasse le passé, il n’existe plus La vie aujourd’hui elle est plus importante” zong wijlen kameraad Arno en gelijk heeft hij. Op deze dag die blijkbaar toch wat voor stouteriken blijkt te zijn gemaakt, drinken we er eentje.

‘The Brussels Stout’ is een prachtige ‘dry-stout’ volgens de Ierse traditie, een ode aan de stijl en aan die ‘stouteriken’ die het zo graag dronken. Hier gaat het echter helemaal niet over mensen met niet al te beste bedoelingen maar om havenarbeiders, de ‘stout porters’. Kanjers die uren aan een stuk met gigantische lasten konden zeulen en daarbij echt wel een uiterst dorstlessend bier met wat karakter konden gebruiken. Je vindt deze zware mannen trouwens ook terug op het etiket van de Stouterik, dat nu trouwens in het Brusselse havengebied wordt gebrouwen.

Bier: Stouterik

  • Brouwerij: Brasserie de la Senne (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 5 %
  • Kleur: Zwart met een compacte beige schuimkraag
  • Geur/aroma’s: Gebrande mout, koffie, Engelse (grassige) hop, vleugje citrus.
  • Smaak: Romige aanzet, geroosterde en dieper gebrande mouttoetsen, koffie. Mooi traditioneel gehopt. Fris bittere en droge finale.
  • Foodpairing: Oesters, stoverij, chocolademousse.

Tijdens de laatste editie van de Brussels Bier Challenge wist de Stouterik de concurrentie achter zich te houden en ging met het goud lopen.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open