Sunday roast is een zalige Engelse traditie waarbij – juist ja – op zondag uitgebreid wordt getafeld met geroosterd vlees. Een klassieke sunday roast bestaat uit een groot stuk gebraden vlees gepaard met aardappels, groenten, yorkshire pudding en een klassieke gravey (vleesjus). De traditie ontstond onder andere omdat armere gezinnen alleen op zondag een klein stukje vlees hadden. En dat was een echt feest. We serveren deze lekkernij met British geïnspireerde bieren van eigen bodem. Cheers.
Ingrediënten:
- 1 stuk stuk rosbief van 1,5 kg
- echte boter
- ½ wortel
- 1 grote sjalot
- 1 knoflookteen
- laurier & tijm
- bruine vleesfond
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Smelt de boter in de pan.
- Kruid het vlees met peper en zout.
- Braad het vlees aan in de hete boter.
- Snijd de sjalot en wortel in grove stukken.
- Voeg de grof gesneden groenten, de laurier en de tijm bij het vlees.
- Gaar het vlees 35 tot 40 minuten in de oven.
- Haal de rosbief na het braden uit de pan, wikkel het vlees in aluminiumfolie en laat rusten.
- Giet de vleesfond in de pan en laat inkoken.
- Zeef de saus en voeg een klontje boter toe. Snijd de rosbief in sneetjes en dien op met de saus, seizoensgroenten en gebakken aardappelen
Pairings:
Oer klassiek: Een John Martins Pale Ale.
Voor Zwartkijkers: Een Stouterik van Brasserie de la Senne, een Tournay Noire van Brasserie de Cazeau of een Noir de Dottignies (De Ranke).
Voor zoetekauwen: Een Mc Chouffe (Brasserie Achouffe), een Scotch Silly (Brasserie Silly) of een Super des Fagnes Scotch (Brasserie des Fagnes).
Een absolute tip voor Sunday Roast is Sail & Anchor in Antwerpen.
Foto ©Bart Van der Perre