VIVA EL RYE

Ons Wekelijks Bier

Morgen worden ze weer allemaal gek daar bij onze noorderburen. Het is dan namelijk weer Koningsdag, een traditie die eind 19e eeuw begon met koningin Wilhelmina en gewoon een initiatief was van een Utrechts dagblad. Het is nu een Nationale Feestdag ter ere van het staatshoofd en valt samen met zijn/haar verjaardag. De datum is in de loop van de geschiedenis dus ook al een paar keer veranderd. Koning Willem-Alexander is jarig op 27 april en dus hebben de meeste werknemers een vrije dag en wordt in alle delen van het koninkrijk de verjaardag van de koning gevierd met verschillende festiviteiten, waaronder de vrijmarkten, festivals en uiteraard het dragen van oranje kleding, hoeden, vlaggen, … heel het land kleurt oranje.

Wie feest zegt, zegt uiteraard ook bier. De Haarlemse brouwerij Jopen dacht daar ook zo over en speciaal voor de 50ste verjaardag van Willem-Alexander creëerden zij ‘Viva El Rye’, een rogge IPA waarvan de naam zinspeelt op het Spaanse ‘lang leve de koning’. Het bier werd ontwikkeld binnen de (J)open Chapters, zeg maar de ‘speeltuin’ van de brouwerij maar is wel met recht een vaste waarde geworden. Met reden want de 5.0 ging met het zilver lopen op de laatste editie van de Brussels Beer Challenge, was niet aan haar proefstuk toe en ondertussen gaan we dus naar de 6.0 om Willem-Alexander van vers bier te voorzien.

Wist je trouwens dat we in België ook Koningsdag vieren? Nee? Je bent de enige niet. Een saaie bedoening, jaarlijks op 15 november en waar zelfs de koning ‘himself’ niet welkom is op de viering… dan toch liever ‘op zijn Hollands’. Santé!

Bier: Viva El Rye

  • Brouwerij: Brouwerij Jopen (NL)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 6,0 %
  • Zicht: Wazig stroblond bier met een blijvend dun laagje wit schuim.
  • Geur/aroma’s: Granig. Grassige en kruidige (hop) aroma’s. Zwarte peper. Citrus. Wat tropisch fruit. Zacht ‘houterige’ toets die wat weg heeft van kokoshout. Fris.
  • Smaak: Ronde, mondvullende aanzet. Licht viskeus, maar opgefrist door voldoende koolzuur en een uitgesproken bitterheid die mooi doorvloeit naar de afdronk. Citrus en fris kruidig.
  • Foodpairing: Castello ananas, broodje kip curry, lemon drizzle.

Foto © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!