WHEN STREAMS OF WHISKEY ARE FLOWING

Duvel Barrel Aged, Irish Whiskey Barrel Edition

Na een samenwerking met piraten uit de Caraïben, gaat Duvel in zee met echte ‘Irisch Rovers’. Een huwelijk tussen Teeling Whiskey en Duvel was dan ook snel geklonken met als resultaat : een uniek degustatiebier. Enige tijd geleden trokken de Duvel brouwers naar Dublin en kwamen terug met een reeks whiskyvaten van de gerenommeerde Teeling Whiskey Distillery. Op deze geselecteerde vaten werd het Duvel basisbrouwsel intensief gelagerd zodat het bier de smaak kon opnemen van de vaten. Nu de winter voor de deur staat, is het gelimiteerde speciaalbier klaar om gebotteld te worden. Met subtiele toetsen van vanille en eik en een rokerig en vurig vleugje turf, is deze Duvel Barrel Aged volledig klaar voor een hartverwarmend najaar.

Gedeeld vakmanschap

Alles begint bij de originele Duvel. Voor één keer niet hergist op fles, maar het basisbrouwsel wordt lange tijd gerijpt op houten vaten. Dit jaar werden houten vaten van de Ierse Teeling Whiskey Distillery geselecteerd. Teeling Whiskey staat wereldwijd bekend om hun vernieuwende en innovatieve distillaten. Daarvoor beroepen de stokers zich op zowel traditionele als onconventionele en baanbrekende technieken. Ze distilleren elke keer kleine batches boordevol smaak en karakter en leggen de lat daarmee hoog: het whiskey huis won al meer dan 300 internationale prijzen en awards.

Hedwig Neven, meesterbrouwer:

“Van het exotische Barbados – waar we de rumvaten haalden voor de laatste Barrel Aged batch, ging het naar Dublin, Ierland. We klopten aan bij een fantastische distilleerderij mét een goede reputatie en een lange geschiedenis. Niet alleen ontmoetten we daar gepassioneerde stokers maar we vonden bij Teeling Whiskey ook nog eens de perfecte vaten om onze Duvel in te laten rijpen. Da’s altijd spannend, want je hebt écht maar ‘one shot’ om het goed te doen en het is altijd afwachten hoe de smaak evolueert. Maar ik ben bijzonder trots op het resultaat en ik hoop dat mijn collega’s in Dublin het ook kunnen smaken.”

Traditie

Een aantal jaren geleden kregen de Duvel meesterbrouwers het geniale idee om één keer per jaar een bijzondere versie van Duvel te brouwen. Wat initieel startte als een éénmalig initiatief , groeide door het enthousiasme van de Duvellovers uit tot een traditie. Heel wat fijnproevers kijken jaarlijks reikhalzend uit naar de lancering van de nieuwe Duvel Barrel Aged. Ondertussen tellen we ondertussen de zevende batch Duvel Barrel Aged. Elk jaar opnieuw ligt de lat hoog en worden de samenwerkingen zorgvuldig uitgekozen. Na de Amerikaanse bourbon vaten en de Caraïbische rum vaten, kozen ze de brouwers deze keer voor houten vaten uit een kouder klimaat.  Door Duvel te laten rijpen in de Teeling Whiskey-vaten, werd het Belgische speciaalbier verrijkt met subtiele toetsen van vanille en eik, maar kreeg het ook een rokerig en vurig vleugje turf. Elke batch komt in genummerde, gelimiteerde versie en is een feest voor beerlovers én hun smaakpapillen. Duvel Barrel Aged is donkerder van kleur dan de originele Duvel én heeft een hoger alcoholpercentage (11,5% ALC).

Binnen enkele dagen publiceren we onze proefnotities.

Hopduivel ontmoet St-Patrick

Ook het design van deze gelimiteerde Duvel Barrel Aged valt op. De 75 cl werd fraai gedecoreerd via een zeefdruktechniek, waarbij het kenmerkende klaversymbool in typische groene, Ierse tinten een centrale plek kreeg. Bezorgt deze Shamrock naast een superlekker speciaalbier ook nog een extra portie geluk?

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open