Sprotjes worden in onze contreien al eeuwenlang gerookt om bederf tegen te gaan. De West-Vlaamse gerookte sprot is een officieel erkend traditioneel streekproduct. Sinds 1859 rookt Seagull, één van de laatste traditionele visrokerijen uit Brugge, deze lekkernij. De visjes worden gepekeld en vervolgens koud gerookt met eikenhout op een temperatuur van 28°C. Dit proces neemt ongeveer 15 uur in beslag. Het resultaat is een bijzonder lekker & subtiel gerookt visje. Gerookte sprot filets zijn een echte delicatesse en worden gebruikt als aperitief hapje of in salades. Bij een goede portie gerookte sprot hoort natuurlijk een glas heerlijk gerstenat.
We opteren voor een XX Bitter van Brouwerij De Ranke. Dit prachtige gehopte en bittere bier past uitstekend bij de lekkernij uit de Noordzee. De pure bitterheid van het bier snijdt als een mes door de ‘vettige’ structuur van de vis. De rooktoets accentueert de smaak van het bier. Een mooie vaderlandse combinatie.
http://www.seagull-appetit.com
Foto’s ©Seagull & Brouwerij De Ranke