BERLINER WEISSE

Berliner Weisse is een klassieke en historisch rijke bierstijl die zijn oorsprong vindt in de Duitse hoofdstad, Berlijn. Deze bierstijl, die bekendstaat om zijn lichte, verfrissende karakter en zijn kenmerkende zurigheid, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, waarmee het een van de oudste nog bestaande bierstijlen in Duitsland is.

Kenmerkend voor Berliner Weisse is het gebruik van gemoute tarwe, vaak in combinatie met gerstemout, wat het bier een licht en sprankelend karakter geeft. De strogele kleur en het fijne witte schuim zijn visuele kenmerken die direct de aandacht trekken. Maar wat Berliner Weisse werkelijk onderscheidt, is de vergsitingswijze waarbij melkzuurbacteriën worden gebruikt. Deze methode resulteert in de typische zure smaak, die perfect balanceert tussen zoet en zuur, waardoor het bier bijzonder verfrissend is, vooral op warme dagen.

In zijn traditionele vorm wordt Berliner Weisse vaak geserveerd met een scheutje siroop om de zuurheid te balanceren. De meest voorkomende siropen zijn ‘Waldmeister’ (gemaakt van het kruid lievevrouwebedstro, wat het bier een groene kleur en een unieke kruidige smaak geeft) en ‘Himbeere’ (framboos, die het bier een roze tint en een fruitige zoetheid geeft).

Door de eeuwen heen werd Berliner Weisse enorm gewaardeerd, zelfs Napoleon’s troepen noemden het ‘de Champagne van het Noorden’, een verwijzing naar zijn verfijnde, bruisende karakter. Hoewel de populariteit van Berliner Weisse in de 20e eeuw afnam, heeft het recent een heropleving gekend, mede dankzij de internationale Craft Beer revolutie. Hedendaagse brouwers experimenteren met nieuwe ingrediënten en brouwtechnieken, waardoor Berliner Weisse blijft evolueren en een jonge generatie bierliefhebbers blijft verrassen en bekoren.

Een mooi voorbeeld van een hedendaagse Berliner Weisse is de BRLO Berliner Weisse:

  • Brouwerij: BRLO (DE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 4,0% ABV
  • Kleur: Lichtgele heldere kleur met witte schuimkraag. Mooie parelen.
  • Geur/aroma’s: Mooie citrustoets gevolgd door een lichte zweem van tarwe. Zuiver en fris.
  • Smaak: Speels en lichtvoetig, verfrissend, fruitige citrus toets, mooi zuurtje, verfrissende en korte afdronk.
  • Foodparing: Op een zonovergoten terras, lichte salades, fruitsalade.

Cover © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open