XII FLEMISH RED ALE

Ons Wekelijks Bier

Zuur bier … het klinkt zo verkeerd en zal bij de meeste brouwers toch niet in goede aarde vallen als je hun bier deze eigenschap toeschrijft. Maar dat is dus vooral omdat bij de doorsnee mens ‘zuur’ een associatie oproept met azijn en dat vind je dus in principe enkel in … slecht bier. Wanneer er deskundig en verantwoord wordt omgegaan met de zuurtegraad van een product, er voor het juiste type zuren wordt gekozen (melk- en citroenzuur bijvoorbeeld en geen azijnzuur of toch niet al te veel) en er naar evenwicht wordt gestreefd in plaats van de extremen op te zoeken, dan kun je best mooie dingen krijgen en hoeft het adjectief ‘zuur’ niet perse negatief te zijn. Dat hebben ze bij The Brew Society goed begrepen en hun divisie die zich over ‘zure’ bieren ontfermt heet dan ook niet voor niets SOSAB (Sience Of Sour Ale Brewing) waarbij die eerste ‘S’ van kapitaal belang is.

Die mannen van The Brew Society kunnen dan ook wel op wat ervaring terugvallen en liggen niet toevallig in een streek waarin de ‘Flanders Sour’ haar bakermat heeft. Dat ze er kaas van gegeten hebben, hebben ze o.a. bewezen met een zilveren medaille op de Brussels Beer Challenge. We beslissen dan ook om de ‘proof of the pudding’ te nemen en starten ons weekend met het ontkurken van een XII Flemish Red Ale.

Bier : XII Flemish Red Ale

  • Brouwerij : SOSAB (The Brew Society – BE)
  • Volume : 33 cl
  • Alcohol Volume : 6,0%
  • Uitzicht : Diep donker bruin met een wat robijnrode gloed. Helder. Ietwat inzakkende, fijnmazige schuimkraag.
  • Aroma : Ronde, zoetige basis van karamel met wat rood fruit en krenten. Fris appelzuurtje (groene appeltjes).
  • Smaak : Zachte, wat zoete aanzet. Karamel. Kramiek. Wat vanille en hout. Zacht zurige afdronk (appeltjes en heel lichte azijnsteek). Fris.
  • Foodpairing : Garnaalkroketten, stoofvlees, zwartewoudtaart, romige blauwschimmelkaas (Auvergne).
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open